tisdag 18 juni 2013

Vision 2014 och några ord om att nå dit

Jag har tidigare beskrivit resultaten av fjolårets arbete och det är vad jag nu har i backspegeln då jag tittar framåt mot året som skall komma. Då vi igen samlas för planeringsveckan i juni 2014, hoppas jag vi kan blicka tillbaka på året som varit med följande tankar:

Var och en av oss som arbetar i Brusaby har tagit ansvar för sitt eget arbete. Att ta ansvar för det egna arbetet betyder förstås att man utför de uppgifter som hör till ens ansvarsområde, så gott man kan och inom utsatt tidtabell. Till ansvarstagandet hör också att hjälpa till med uppgifter utanför det egna ansvarsområdet, att vara en del av kollegiet. Ytterligare är min strävan att arbetsmiljön i Brusaby skulle uppmuntra till att framföra åsikter, idéer och förslag.

På denna punkt vill jag också använda mig själv som spegel; jag har kommit till Brusaby för inte så länge sedan, från en arbetskultur med andra rutiner. Jag är "utvecklingstypen" och agerar därefter. Nu är också de flesta medvetna om att en [av mig] framkastad tanke inte är ett beslut om åtgärd, utan en framkastad tanke om vilken man får vara av annan åsikt. Men precis som man har rätt att vara av annan åsikt har man också en skyldighet att framföra sin åsikt då den frågas efter, inte efter att beslutet är gjort eller verkställt.

Brusaby är på väg mot två, kalla det "kompetenscentra". Dels har vi djurutbildningarna, både på ungdoms- och vuxensidan, med olika inriktningar, smådjursklinik och assistenthundsskolningen. Men inte nog med det, djurkunnandet syns också på häst- och produktionsdjurssidan, liksom det finns en koppling till jakthundar inom skogs- och viltmästarutbildningen. Likaså har vi ett "ViGu" - kompetenscenter under uppsegling, där olika färdigheter som berör att ta sig fram för egen maskin i terräng står i focus.

Kännetecknande för Brusabys kompetenscentra är samarbetet över linjerna och mellan olika utbildningsformer där vi verkligen kan ge ett mervärde och en kompetensökning åt våra studerande. Brusaby har ett brett och bra kontaktnät till branscherna som fungerar båda vägarna.

Vi har också startat och står i beråd att starta nya utbildningar; bland ungdomsutbildningarna har vi en ny utbildning som bättre beaktar studerandes specialbehov och ett nytt natur och miljö - inriktat utbildningsprogram. Vuxenutbildningarna erbjuder praktiskt inriktad spetskompetens i en dynamisk sammansättning. Vi har en beredskap att erbjuda vilken som helst utbildning inom naturbruksområdet enligt efterfrågan - utan att vara bundna av det geografiska läget för var utbildningen ges.

Planeringen och förverkligandet av utbildningarna baseras på verkliga uppgifter om intresse och behov, liksom vi analyserar och använder fakta vi får från alla de utvärderingar vi gör. Det finns en god praxis för planering och schemaläggning. Lärare digitaliserar sitt undervisningsmaterial och gör det tillgängligt för studerande så att varken tid eller plats utgör en begränsning för att komma åt och arbeta med materialet.



Brusaby enhetens verksamhet är klart strukturerad och rutinen för intern kommunikation och beslutsfattande följs. Arbetsgruppernas möten har utvecklats från en "beslutskultur" till en "diskussionskultur" som bjuder in alla att delta och föra fram åsikter. Verktygen för information och kommunikation (händelsekalender och -info, info-TV och axxell.fi, liksom Primus/ Kurre/ Wilma) kopplar med varann och levererar budskap med samma innehåll.

De utrymmen vi har i Brusaby är ändamålsenligt disponerade och lämpade för den undervisning som ges. Internatet fungerar bra genom att det finns mer (person-) resurser för fritidsverksamheten och ingen störande trafik förekommer på skolområdet nattetid. Systemet för skötsel och underhåll av fastigheterna fungerar så bra det är möjligt med de resurser som står till buds.



På Brusaby gård finns en vilja att lära sig nya saker. Vi i personalen fortbildar också oss själva på gården. Det finns ett bra samarbete mellan "skola" och "gård" - båda upplever sig vara en del av Axxell.

Om allt detta är verklighet i juni 2014, det beror på dig och mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar