torsdag 8 december 2016

Om att ta ansvar


Vi har haft en alldeles ovanligt lugn höst på internaten i Brusaby i år. Att media, i detta fall via Yle Åboland, uppmärksammar också denna positiva utveckling gläder mig.

Som Yle skriver var nog ändringen i internatpersonalens arbetstider en orsak till oroligheterna vi upplevde på internaten för ett par höstar sedan. Ändå tror jag nog att det också bland studerande fanns en oro och en inställning som förr eller senare skulle ha resulterat i problem.

Samtidigt var det en gemensam satsning av studerande och personal som gjorde att vi fick bukt med problemen. Studerandehälsogruppen i Brusaby – i vilken också ingår studeranderepresentanter - tog aktivt tag i ärendet och stakade ut ett ”åtgärdsprogram för att öka trygghetskänslan på internatet”, som vi kallade det. Både kurator och väktarfirma var aktivt med i diskussionerna.

Ändringen i internatpersonalens arbetstider gjorde att internatpersonalen har mer tid för besök i lägenheterna. Fritidsledaren fick också mer tid för att ordna fritidsaktiviteter och fungera som stöd för en aktiv studerandekårsverksamhet.

Arbetsfördelningen mellan internatpersonal och enhetschef ändrades så att internatpersonalen tar den första kontakten hem. Det betyder också att hemmet numera kontaktas genast om problem uppstår.
Också studerandes veckoslutslov till internaten omprövades.

I samma veva sågs också arbets- och ansvarsfördelningen över i hela Axxell. Internatreglerna och framför allt personalens instruktioner uppdaterades så att de var lika på alla enheter.

Ändå vill också jag lyfta fram vikten av att också studerande insåg och tog ansvar för sitt eget boende. Utan den satsningen från studerandehåll skulle personalens stöd och förmaningar ha gått förlorade. Ett fint exempel på att man tillsammans kan lösa problem - och att det är viktigt att alla parter ser sin roll och sitt ansvar i situationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar