torsdag 10 mars 2016

Gemensam ansökan 2016


Den gemensamma ansökan pågår till den 15. mars. Det är i första hand grundskolans årskurs 9 som nu söker in till andra stadiet och i praktiken står valet mellan gymnasiestudier eller en yrkesutbildning.

I Brusaby är djurskötarutbildningen den enda utbildningen som når vår (utopistiska?) målsättning med fler sökande än vi kan erbjuda studieplatser åt. Skogsutbildningen är en liten besvikelse då vi väntat många fler sökande till vår ”mini-vigu” med inriktning på naturturism.

Antagandet är också att antalet sökande ännu kommer att stiga. Förhoppningsvis kommer det in ansökningar ännu under den egentliga ansökningstiden men också under tilläggsansökan (till de platser som är lediga efter gemensam ansökan) som sker i början av sommaren. Till de platser som är lediga efter tilläggsansökan kan studerande ännu antas direkt till utbildningen.

De nybörjarplatser som finns kvar (för en grundexamen) blir inte oanvända utan utnyttjas inom vuxenutbildningen men faktum kvarstår: yrkesskolorna skulle kunna ta emot betydligt fler ungdomsstuderande. 

I södra Svenskfinland är fördelningen mellan gymnasierna och yrkesskolorna ca 50/50 och alla skolor verkar ha brist på sökande – med några få enskilda utbildningar och två (2) gymnasier som undantag. Antalet nybörjarplatser är fortfarande dimensionerat enligt läget för två år sedan då det infördes en begränsning för de som redan har en grundexamen. Sedan dess har antalet ansökningar till yrkesutbildningarna minskat med i snitt 30%.

Alla skolor kämpar förstås för att få in så många studerande som möjligt. Det är dålig ekonomi i små undervisningsgrupper och det gör att verkningarna av statens inbesparingar inom utbildningssektorn accentueras. Ändå känns det som att alla finlandssvenska skolor konkurrerar hårt för den självklara men begränsade gruppen niondeklassister från svenskspråkiga skolor. Focus borde i stället ligga på att bredda målgruppen och få ut glädjebudskapet med argumenten för varför just du skall söka till en svenskspråkig utbildning av hög kvalitet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar