måndag 29 december 2014

Bioekonomi och Brusaby (1)


"Bioekonomin är Finlands nya Nokia", ett återkommande påstående som statsrådet konkretiserat i en målsättning: 100 000 nya arbetsplatser och en omsättning på 100 miljarder år 2025. En bit att gå från läget 2011 - 320 000 årsverken och en omsättning på 60 miljarder - men inget omöjligt mål.

Bioekonomi består av många branscher. Statsrådets www.biotalous.fi -sida indelar bioekonomin i skog, energi, kemi, mat och service. I Brusaby utbildar vi arbetskraft till skogsbranschen, matproduktion och naturtjänster.

Om biobranschen inom tio år beräknas sysselsätta 10 % av landets befolkning i arbetsför ålder är det en utveckling som Axxell Brusaby måste följa noggrant.

Skogsindustrin

140115 by bjorkrothSkogsindustrin är basen för bioekonomin i Finland. År 2011 stod skogsindustrin för 41 % av omsättningen och 27 % av sysselsättningen inom bioekonomin.

Eftersom 80 % av den förnyelsebara energin som produceras i Finland kommer från skogen är kopplingen till skogsbranschen väldigt tydlig. EU:s målsättning för Finland - 38 % av energin från förnyelsebara källor år 2020 - är nära, i dagsläget är vi uppe i 35 %.

I Brusaby behöver vi möjliggöra en koppling till energiproduktion i vår skogsutbildning.

Matproduktion

En hållbar och konkurrenskraftig matproduktion är i en central roll i Finlands lantbrukspolitik. Statsrådets uttalade målsättning är att 20 % av odlingsarealen är i ekologisk odling år 2020. Som motivering framför man nya affärsmöjligheter, ökad konkurrenskraft och konsumenternas åsikter och förväntningar. En arbetsgrupp för varumärket Finland ("Brändityöryhmä") med Jorma Ollila i spetsen lade målet för eko-odling på 50 % år 2030.

Det finns utrymme för tillväxt inom ekoproduktion i Finland. Av alla eko-märkta livsmedel i butikerna är 40 % importerade.

Växtodlingen i Brusaby är ekologisk. Mjölkproduktionen planeras övergå till eko inom den närmaste tiden. Småskalighet och multifunktionalitet utmärker Brusaby gård idag, vilket är i linje med utbildningens målsättningar; att lära ut alla de moment som finns listade i lantutbildningens läroplan. Likaså betjänar mångsidigheten den diversa bakgrund och de varierande målsättningar våra studerande har.

Naturtjänster

Natur är något vi finländare ser som en självklar tillgång i vardagen. Naturen är nära och redan allemansrätten ger oss möjlighet att utnyttja naturen för produktion och rekreation.

Mångfalden är nyckeln till stabilitet, funktion och produktion i naturen. För att vi också i framtiden skall kunna utnyttja naturen som resurs krävs kunskap och aktiv planering.

Naturtjänster är t ex turism men också att garantera att naturen kvarstår som resurs. Turismen erbjuder direkta utkomstmöjligheter för en mångfald av sysslor från landskapsvård till naturguide, men också indirekt som inventering och samhällsplanering.

I Brusaby har vi goda förutsättningar att utbilda kunnig arbetskraft i alla branscher som omfattas av termen bioekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar